Publicerad: 23 mars 2017

Alias

Riktlinjer för hur vi använder alias (genvägar) till sidor på skl.se.

  • Alias får bara användas då det underlättar kommunikation till målgrupperna i andra kanaler än de digitala. Exempel på detta är tryckt informationsmaterial.
  • Alias ska leda besökaren till ett ämnes landningssida, det vill säga den sida där ämnet introduceras. Ämnet ska omfatta en grupp av sidor, inte en enstaka sida.
  • Alias ska leda till en sida på den egna webbplatsen. Alias får inte leda till andra webbplatser.
  • Alias ska vara unika och specifika. Allmänna och "breda" alias av typen utveckling, kvalitet, utvardering och liknande får inte användas.
  • En sida på skl.se ska bara ha ett alias kopplat till sig.

Webbredaktionen beslutar om alias för skl.se. Om du har behov eller förslag till ett alias kontaktar du din huvudredaktör.

Ett alternativ till alias är att använda en sidas kortnamn. Mer om kortnamn nedan.

Exempel

Sidan http://skl.se/tjanster/merfranskl/digitalafakturor.3102.html har aliaset faktura. Det gör att förutom den långa adressen kan också den betydligt kortare http://skl.se/faktura användas för att komma till samma sida.

Om alias

Alias är ett sätt att slippa ange en webbsidas fullständiga adress i till exempel tryckt informationsmaterial. De är ett slags genvägar till sidor som ofta ligger långt ner i strukturen. Att använda alias för en webbsida ska vara en del i ett större kommunikationstänk kring ett ämne och kräver därför viss planering.

Kortnamn

Varje sida på SKL:s webbplatser har ett kortnamn. Om kortnamnet inte ändras består det alltid av siffror + ändelsen html. Kortnamnet gör att du kan nå en sida utan att behöva ange hela adressen.

Exempel

Pressrummets landningssida har adressen http://skl.se/tjanster/press.408.html. Kortnamnet för sidan är 408.html. Du kan därför ange adressen http://skl.se/408.html och ändå hamna rätt.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!