Publicerad: 14 september 2020

Nyhet

Två extra miljarder till kollektivtrafiken räcker inte

Kollektivtrafiken i hela landet är hårt drabbad och behöver extra stöd såväl i år som nästa år. Behovet är avsevärt större än de två miljarder kronor som regeringen beslutat om idag.

Anders Knape

Anders Knape

– Kollektivtrafiken i landet behöver mer stöd, såväl i år som nästa år. Dagens extra två miljarder från staten för 2021 är tyvärr långt ifrån tillräckligt. Regionernas kostnader för förlorade biljettintäkter uppgår till ungefär en miljard kronor i månaden. Dessutom behövs en extra ersättning för extrabussar och andra merkostnader, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

SKR menar att det extra stödet behöver vara i paritet med regionernas faktiska förluster och extra kostnader, sam att stödet behöver finnas så länge som pandemin påverkar kollektivtrafiken. Regeringen har utlovat statlig ersättning för kostnader relaterade till coronapandemin.

Resandet med kollektivtrafiken har minskat kraftigt under coronapandemin och de restriktioner som införts för att minska risken för smittspridning innebär minskade biljettintäkter om cirka en miljard kronor per månad för regionerna. Staten har tidigare skjutit till 3 miljarder kronor för 2020.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!