Publicerad: 8 oktober 2020

Nyhet

Publikmöten i kultur och idrott dröjer

Regeringen gav i dag besked om att det sedan tidigare aviserade undantaget från 50-personersregeln skjuts upp. SKR hoppas på en fortsatt dialog med regeringen för att hitta en väg framåt.

Katrien Vanhaverbeke

Katrien Vanhaverbeke

Förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer har haft en närmast förödande effekt på hela kultur- och idrottssektorn. Regeringens besked i förra veckan om ett undantag från regeln och möjlighet till sittande publik upp till 500 personer var därför efterlängtat. Men på rekommendation av Folkhälsomyndigheten beslutade regeringen i dag att skjuta upp införandet av ett undantag.

− Det är ett tufft besked för alla de kultur- och idrottsverksamheter som just nu går på knäna. Vi behöver tillsammans titta på vilka möjligheter som finns som både tillåter publika verksamheter och säkrar smittskyddet. Att minimera risken för smittspridning är givetvis av överordnad prioritet, säger Katrien Vanhaverbeke, sektionschef för lokal och regional utveckling på SKR.

SKR anser att regeringen nu behöver skynda på sitt arbete med att se över om ordningslagen är den bästa lagstiftningen att utgå ifrån. Lagen är trubbig och slår ojämnt mellan olika verksamheter. Reglerna bör istället utgå från de aktuella arrangemangens lokala förutsättningar i relation till det aktuella regionala smittskyddsläget.

− Med regionala smittskyddsåtgärder kan vi minimera risken för smittspridning samtidigt som vi skapar planeringsförutsättningar för kultur- och idrottssektorn, säger Katrien Vanhaverbeke.

Linda Ahlford
Handläggare

Nils-Olof Zethrin
Handläggare

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!