Publicerad: 23 oktober 2020

Nyhet

Nytt besked om tillställningar för sittande publik

I går lämnade regeringen besked om ett undantag från förbudsförordningen som möjliggör kultur- och idrottsevenemang för sittande publik med högst 300 deltagare.

Katrien Vanhaverbeke

Katrien Vanhaverbeke

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ser positivt på att regeringen har beslutat att tillställningar för publik på upp till 300 personer tillåts under särskilda förutsättningar. Det är också ett välkommet besked att Länsstyrelsen får möjlighet att göra lokala anpassningar i samverkan med smittskyddsläkaren.

− Dagens besked är ett steg på vägen till mer funktionella regler för kultur och idrott med anledning av pandemin. Kultur- och idrottssektorn är van vid att hantera publiksäkerhet och många aktörer har planer för hur man på ett smittsäkert sätt kan genomföra evenemang med sittande publik, säger Katrien Vanhaverbeke, sektionschef på SKR.

Ordningslagen slår ojämnt

På sikt krävs dock andra verktyg för att hantera smittsäkerhet vid arrangemang än ordningslagen, som är trubbigt och slår ojämnt mellan olika verksamheter. Reglerna bör istället utgå från de aktuella arrangemangens lokala förutsättningar i relation till det aktuella regionala smittskyddsläget.

− Det är angeläget att arbeta vidare med denna fråga för att både bibehålla ett välfungerande smittskydd och samtidigt skapa förutsättningar för människor att ta del av kultur- och idrottslivet på ett säkert sätt, säger Katrien Vanhaverbeke.

Louise Anderssson
Handläggare

Nils-Olof Zethrin
Handläggare

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!