Publicerad: 28 maj 2020

Nyhet

Klart för kommuner att beställa skyddsutrustning

Kommunerna kan nu beställa skyddsutrustning som saknats i till exempel äldreomsorgen. SKL Kommentus har beställt det som saknas genom OneMed som nu kan försäljas via företagets webbutik.

Staffan Isling

Staffan Isling

SKR, tillsammans med länsstyrelsernas samordningskansli och i dialog med kommunerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala samt regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland, träffade i april en överenskommelse om att samverka kring bristen på skyddsutrustning och andra bristvaror i kommunerna.

− Det här visar att kommuner och regioner tar ansvar. Det var ett bra initiativ och ett viktigt beslut som vi tog tillsammans för att alla kommuner ska få det stöd som behövs och för att säkerställa tillgången på utrustning. Men det är inte den enda lösningen och det kommer inte täcka alla behov. Kommunerna behöver ju fortsatt ansvara för inköp via sina ordinarie kanaler, säger Staffan Isling, vd på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

På uppdrag av SKR ingick SKL Kommentus Inköpscentral ett ramavtal med distributören OneMed. Avtalet gäller sourcing, lagerhållning, distribution och fakturering av varor som det råder brist på inom kommunernas vård- och omsorgsverksamheter.

De bristvarorna finns nu i tillräckligt stor mängd, till exempel munskydd, visir, förkläden, handskar, handdesinfektion och ytdesinfektion och säljs genom en särskilt upprättad webbutik som administreras av OneMed.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!