Publicerad: 26 oktober 2016

Nyhet

Vilka är lokalpolitikerna i Sverige?

Vad utmärker våra lokala politiker? SKL kommer nu att successivt släppa länsvisa rapporter som presenterar vilka de förtroendevalda är i landets kommuner, landsting och regioner.

I Sveriges kommuner är 96 procent fritidspolitiker medan motsvarande siffra i landstingen är 93 procent. Det visar undersökningen om landets förtroendevalda som Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under 2015 för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Nu presenterar SKL länsvisa rapporter över vad som utmärker de lokala politikerna med utgångspunkt från den övergripande bilden. De 21 rapporterna kommer att presenteras successivt från oktober 2016 till januari 2017 och först ut är Gävleborgs och Örebros län.

Öka förståelsen för förtroendevalda

Det kan finnas stor variation i vad som utmärker en förtroendevald mellan olika kommuner – både inom samma län och jämfört med andra län. I rapportserien redovisas också valdeltagandet, hur nöjda medborgarna är med den kommunala verksamheten och vilket förtroende de har för lokalpolitikerna.

– Förhoppningen är att vi med rapportserien kan öka förståelsen för vilka personer som lägger en stor del av sin tid på att fatta beslut och ta ansvar för en fungerande välfärd i vårt samhälle, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Rapportserien är den tredje upplagan och rapporterna kommer att kunna laddas ner via SKL:s webbutik vid aktuell publiceringsdag. Tidigare undersökningar genomfördes år 2011 och 2007.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!