Publicerad: 12 februari 2016

Nyhet

Viktigt steg mot bättre utbildning för nyanlända

En utredning öppnar för modersmålsundervisning och studiehandledning på entreprenad även för kommuner. Det är ett bra förslag som SKL jobbat för och vill se genomfört så snart som möjligt.

Idag tog utbildningsministern emot delbetänkandet ”Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandling på modersmål”. Det handlar om att öppna möjligheterna till fjärrundervisning på entreprenad.

Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

– Att tillåta modersmålsundervisning och studiehandledning för modersmål på entreprenad är ett bra förslag som vi länge arbetat för och vill se genomfört så snart det går. Dagens lagstiftning på området är otidsenlig, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad.

Regeringen säger nu att man omedelbart ska diskutera dessa förslag med de borgerliga partierna som en del av höstens migrationsöverenskommelse. Förslaget är att denna förändring ska kunna genomföras redan den 1 augusti 2016.

– Vi hoppas att alla partier stödjer utredningens förslag så detta är på plats redan till höstterminen i år. Idag hamnar ofta kommunerna i en rävsax då de samtidigt som det är svårt att rekrytera dessa kompetenser inte haft tillåtelse att köpa in denna undervisning av andra kommuner eller andra skolhuvudmän, säger Per-Arne Andersson.

Utredningen presenterades vid en pressträff idag

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!