Publicerad: 12 september 2019

Nyhet

Välkommen EU-portfölj till Ylva Johansson

Att Ylva Johansson tilldelas ansvaret för migrationsfrågorna i EU-kommissionen sänder en viktig signal till övriga medlemsländer. Det här är en fråga där Europaperspektivet måste stärkas.

Anders Knape, SKL:s ordförande

Anders Knape

– SKL välkomnar att Ylva Johansson och Sverige tilldelats den här posten. Sverige har alltid tagit ett stort ansvar, inte minst under flyktingsituationen 2015. Precis som SKL strävar efter att få till ett jämnare mottagande i Sverige, behöver EU få till ett gemensamt mottagande länderna emellan, säger Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

För att få till ett bra mottagande av asylsökande och nyanlända, och för att främja integration, är det helt avgörande att migrationspolitiken uppmärksammar den lokala och regionala nivåns förutsättningar för detta. Det gäller på nationell nivå och det gäller på europeisk nivå.

– Integrationsarbetet sker lokalt. Här har Sveriges kommuner och regioner en massa erfarenheter att dela med sig av. På samma sätt som det är viktigt att vi inom Sverige lär av varandra, behöver vi dela med oss av våra kunskaper till lokala aktörer i Europa, säger Anders Knape.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!