Publicerad: 29 november 2016

Nyhet

Tre kommuner i topp i årets webbundersökning

Mariestad, Ljusdal och Västerås rankas högst i årets undersökning av kommuners webbplatser. Enklast är det dock att hitta kontaktuppgifter till nyckelpersoner i Nybro, Rättvik och Trosa.

För åttonde året i rad har Sveriges Kommuner och Landsting genomfört webbundersökningen ”Information till alla” för att undersöka innehåll och kvalitet på kommunernas webbplatser. Resultaten från tidigare års undersökningar har visat att webbplatserna har förbättrats avsevärt, vilket har gjort att årets undersökning har ändrad inriktning och metod.

Många svar finns på kommunens webb

Under sommaren 2016 skattade 240 kommuner själva om det gick att hitta svar via kommunens webbplats på de dryga 250 frågor som har ställts även i tidigare undersökningar. Det har handlat om frågor om till exempel vilka förskolor som finns i kommunen, öppettider på återvinningsstationen eller hur man ansöker om hjälp inom äldreomsorgen. Självskattningen har visat att de flesta kommuner bedömer att det går att hitta svar via kommunens webbplats för majoriteten av de ställda frågorna.

– Genom undersökningen vill vi bidra till att utveckla kommunens service. Webb och annan digital media kan öka medborgares insyn och bidra till ökad transparens. Det kan också vara viktiga delar för att öppna upp och skapa dialog med medborgarna, säger Lena Dahl, tf vd för SKL.

De tio kommunerna med högst andel svar på de 250 frågorna:

Mariestad, Ljusdal, Västerås  96 %
Gullspång    95 %
Forshaga, Sandviken   94 %
Lidingö, Karlstad, Helsingborg, Piteå 93 %

Svårt att hitta kontaktuppgifter

SKL genomförde även en extern undersökning för att se om kontaktuppgifter till nio av kommunens nyckelpersoner gick att hitta med hjälp av kommunens sökmotor och Google. Den externa undersökningen visade att i över hälften av landets kommuner gick det inte att få fram kontaktuppgifter i form av namn och mejladress eller telefonnummer till flertalet nyckelfunktioner.

Ekonomichef, kommunchef och kommunalråd var de funktioner som var vanligast att hitta kontaktuppgifter till. Skillnaden i träffsäkerhet var som mest 18 procent till som minst tre procent i en sökning via Google jämfört med den egna sökmotorn. Jämförelsen är genomförd för att få en indikation av hur väl den egna sökmotorn kan stå sig i jämförelse med Google.

Topplistan över kommuner med tillgängliga kontaktuppgifter till nyckelpersoner:

Nybro, Rättvik, Trosa   100 %
Ljungby, Strömsund   96 %
Mora, Torsby    94 %
Grästorp, Kungsör, Överkalix  89 %

Information till alla 2016

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!