Publicerad: 7 december 2017

Nyhet

Tre delar i graviditetsenkät

Nu får alla kvinnor i Sverige som är gravida eller föder barn möjlighet att säga sitt, för att ytterligare utveckla vården.

Hans Karlsson

Hans Karlsson

Alla föräldrar ska kunna känna sig trygga före, under och efter graviditeten. Svensk mödrahälsovård och förlossningsvård håller hög kvalitet, men det finns utvecklingsområden.

– Vi behöver bli bättre på att ta reda på vad gravida och nyblivna mammor tycker om vården och hur de upplever sin egen hälsa, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Enkäten lanseras under 2018 och alla kvinnor i Sverige som är gravida eller föder barn kommer att få Graviditetsenkäten via e-post eller sms genom 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Tre delar

  • Den första delen skickas ut under graviditeten
  • Andra delen skickas ut sex veckor efter förlossning
  • Den tredje delen ett år efter förlossning.

– Jag ser fram emot att se resultatet av undersökningen och det kommer att bli ett bra underlag till landsting och regioner att ytterligare förbättra vården och öka kvinnors delaktighet, säger Hans Karlsson.

SKL utformar enkäten tillsammans med Nationell Patientenkät, Bristningsregistret, Graviditetsregistret, Svenska Barnmorskeförbundet och Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). Resultaten från undersökningen kommer att presenteras öppet och transparent.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!