Publicerad: 18 november 2015

Nyhet

SkolmatSverige förbättrar kvaliteten på skolmåltiderna

Skolor som använder verktyget SkolmatSverige förbättrar kvaliteten på sina skolmåltider. Det visar en ny sammanställning.

två tonåringar äter lunch i skolmatsalen.

– Vår ambition är en hög och jämn kvalitet på skolmåltiderna i varje skola och kommun i landet. Och vi vet att många fler skolor och kommuner skulle ha nytta av verktyget. Från SkolmatSverige får skolorna ramarna för att utveckla arbetet, men de är inte detaljstyrda, säger, Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Det är tredje året i rad som SkolmatSverige sammanställer hur skolmåltidens kvalitet ser ut nationellt. Sammanställningen sker utifrån sex olika aspekter och baseras på data från över 500 skolor som använde det webbaserade verktyget SkolmatSverige under läsåret 2014/15. I dag har 35 procent av grundskolorna anslutit sig till verktyget.

Per-Arne Andersson, SKL

– Återigen ser vi att skolor som använder SkolmatSveriges verktyg blir bättre. Dessutom har en större andel skolor börjat utvärdera fler aspekter av skolmåltidens kvalitet. Det är positivt, inte minst för eleverna, eftersom det behövs ett helhetsperspektiv för att utveckla skolmåltiden, säger Emma Patterson, verksamhetsledare för SkolmatSverige.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!