Publicerad: 31 maj 2017

Nyhet

SKL vill ha samtal om LSS med regeringen

Efter att barn- och äldreminister Åsa Regnér aviserat skärpta krav på kommunerna för assistansersättningen, vill SKL:s ledning möta regeringen för samtal om LSS och personlig assistans.

Åsa Regnér sade till Sveriges Radio Ekot (29/5 2017) att hon kommer att skärpa kraven på kommunerna att ta ansvar för individer med funktionsnedsättning efter att många nekats statlig ersättning efter domstolsprövning. Många kommuner har reagerat på barn- och äldreministerns uttalande, då de idag uppfattar att de får överta kostnader efter att staten stramat åt Försäkringskassans bedömningar utan kompensation samtidigt som enskilda kommer i kläm.

− Regeringen och SKL är helt överens om att vi tillsammans måste säkra att ofta utsatta individer inte hamnar mellan stolarna. Vi har också en gemensam utmaning att hantera de skenande kostnaderna för assistansersättningen. Bara under innevarande år uppskattar SKL att kommunernas kostnader utan förvarning har ökat med minst en halv miljard kronor. Det skapar en orimlig situation, inte minst för mindre kommuner, säger Lena Micko, SKL:s ordförande.

− Vi ser fram emot överläggningar med barn- och äldreminister Åsa Regnér om LSS och personlig assistans. Olika utredningar har brottats med frågorna under många år och vi har en gemensam skyldighet gentemot de som har rätt till personlig assistans och ersättning att snabbt hitta system som fungerar för individerna och inte medför skenande och oförutsägbara kostnader, varken för staten eller kommunerna, säger Lena Micko.

Överläggningarna kommer att ske så snart som möjligt.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!