Publicerad: 23 mars 2018

Nyhet

SKL släcker på lördag

Lördagen den 24 mars 20.30-21.30 släcker SKL ljuset för att visa sitt stöd för klimatmanifestationen Earth Hour.

Vesna Jovic

Vesna Jovic

– Att minska klimatpåverkan är en av vår tids viktigaste utmaningar. Genom att släcka ljuset en timme skickar vi en viktig signal till världens makthavare att ta klimatförändringarna på allvar och agera i frågan, säger Vesna Jovic, vd på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

SKL visar sitt ställningstagande genom att släcka ned takskyltar och inomhusbelysning i sitt hus på Hornsgatan 20 i Stockholm. Hittills har också drygt 200 kommuner anmält att de ska delta i manifestationen.

– På SKL arbetar vi ständigt för att hitta sätt att begränsa vår klimatpåverkan. Vi har till exempel strikta etiska placeringsregler för investeringar. Vi klimatkompenserar för våra flygresor, och vår fastighet på Hornsgatan är miljöklassad enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad.

– Vi satsar också på resfria möten/distansmöten, allt från enklare telefonmöten till webb- eller videokonferenser. Besparingen av de resfria möten som genomförs motsvarar ungefär 80 varv med bil runt jorden, säger Vesna Jovic.

Earth Hour handlar om att ge en signal till världens beslutsfattare att ta klimatfrågan och klimatförändringarna på allvar. Världsnaturfonden (WWF) är initiativtagare. Kommuner, landsting, organisationer, företag och privatpersoner uppmanas att släcka sina lampor och använda så lite el som möjligt mellan 20.30 och 21.30 på lördag.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!