Publicerad: 28 november 2016

Nyhet

SKL och Försvarsmakten i nytt samarbete

Tillgång till rätt kunskap och kompetens är av stor vikt för en väl fungerande arbetsmarknad. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) inleder därför ett nytt samarbete med Försvarsmakten.

Lena Micko

− Vi vill med samarbetet öka möjligheten till jobb för ungdomar. SKL kan liksom Försvarsmakten erbjuda intressanta och kvalificerade arbetsuppgifter på olika platser i landet. Genom ett samarbete med Försvarsmakten kan deras medarbetare efter soldattjänstgöring få tillfälle att karriärväxla till välfärdsjobben, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Försvarsmaktens personalförsörjning ställer nya krav och skapar nya möjligheter för samverkan med samhället i övrigt. Samarbete med andra arbetsgivare och organisationer är en förutsättning för att Försvarsmakten ska lyckas med personalförsörjning baserad på frivillighet.

− Försvarsmaktens inriktning är att söka samarbete med andra arbetsgivare där vi kan skapa gemensamma synergieffekter, både för den andra arbetsgivaren och den enskilda soldaten. Samarbetet med SKL ger oss möjlighet att attrahera och rekrytera fler deltidstjänstgörande soldater och sjömän, säger Micael Bydén, Överbefälhavare för Försvarsmakten.

SKL är Sveriges största arbetsgivarorganisation och tecknar centrala kollektivavtal för över en miljon medarbetare i kommuner, landsting och regioner. SKL:s medlemmar står inför framtida rekryteringsutmaningar och behöver rekrytera över en halv miljon nya medarbetare fram till 2023.

Läs avsiktsförklaringen här (pdf, nytt fönster)

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!