Publicerad: 25 oktober 2019

Nyhet

SKL blir SKR

SKL:s styrelse har idag tagit beslut om att föreslå kongressen om en namnändring till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Kongressen tar i så fall detta beslut den 27 november 2019.

Anders Knape

Anders Knape

– Det är viktigt att vi som medlemsorganisation speglar våra medlemmar tydligt och eftersom alla landsting nu är regioner är detta ett naturligt steg, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Om kongressen den 27 november beslutar om en namnändring gäller det direkt. Dagarna efter beslutet byts fasadskyltarna på kontoret vid Slussen i Stockholm. Så snart som möjligt byter SKL också webbadress till skr.se och alla medarbetares e-postadresser byts till skr.se. De gamla e-postadresserna kommer att fungera parallellt under en tid.

– Vi har förberett namnändringen under en längre tid. Dels för att det ska gå så smidigt som möjligt, dels för att det ska genomföras på ett bra sätt, både i ett ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv, säger Anders Knape.

På kongressen samlas 451 ombud som företräder kommuner och regioner och den hålls i Linköping den 27-28 november. Kongressen ska bland annat också behandla det inriktningsdokument som tagits fram av styrelsen och som ska gälla under mandatperioden.

Alla landsting har från den 1 januari 2019 blivit regioner med ansvar för den regionala utvecklingen. Samtliga heter också ”regioner”. Det är viktigt att det tydligt framgår att SKL representerar dem. Därför tas begreppet landsting bort ur SKL:s namn och ersätts av Regioner.

Om SKL byter namn så byter också SKL Företag namn till SKR Företag.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!