Publicerad: 11 maj 2017

Nyhet

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

I samarbete med SKL Kommentus Inköpscentral har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomfört en upphandling för att kunna erbjuda kommuner bra, billiga bostäder. I dag tecknar Mariestads kommun avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus om ett tvåvåningshus med nio lägenheter. Huset planeras vara inflyttningsklart i slutet av 2017.

– Vi har ett behov av bostäder och är angelägna om att det blir en snabb process och ett kostnadseffektivt byggande. Avtalet som tagits fram gör att det kan bli möjligt. Ett riktigt bra initiativ av SKL, säger Thomas Johansson, samhällsbyggnadschef i Mariestads kommun.

255 av landets 290 kommuner, med 96 procent av Sveriges befolkning, uppger att det saknas bostäder. Bostadsbristen drabbar enskilda, är kostsamt för kommunerna och hämmar Sveriges tillväxt.

– Det känns bra att våra medlemmar börjar använda vårt ramavtal. Det finns uppdämda behov av bostäder, inte minst för äldre, studerande, nyanlända och ungdomar. De upphandlade husen förkortar inte bara byggtiden, utan pressar även kostnaderna för kommunerna. Nu tror, och hoppas jag, att fler kommuner följer i Mariestads fotspår, säger Lena Micko, ordförande för SKL.

– Givetvis hoppades vi på att intresset skulle vara stort för SKL:s Nya hus, men det har faktiskt varit större än vad vi vågat hoppats på. Det är ett 30-tal kommuner som hört av sig och inom kort kommer vi att teckna ytterligare avtal, säger Mikael R Olsson, tf. Affärsområdesansvarig, Hjältevadshus/Hultsfredshus.

SKL:s ramavtal omfattar två delar:

  • Den första delen omfattar hus på 2-4 våningar från leverantörerna Hjältevadshus/Hultsfredshus, BoKlok, NCC och Villa VIDA.
  • Den andra delen omfattar hus på 4-6 våningar från leverantörerna Lindbäcks Bygg och NCC.
Hjältevadshus/Hultsfredshus

Hjältevadshus/Hultsfredshus/Tengbom

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!