Publicerad: 27 september 2019

Nyhet

Lärare prisas med Guldäpplet 2019

Tre lärare belönas idag med Guldäpplet för sitt arbete med hur digitalisering kan bidra till att ge alla elever, oavsett förutsättningar, möjligheter att lyckas i skolan.

Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad

Per-Arne Andersson

 – Bra lärare är avgörande för att digitalisering ytterligare ska utveckla undervisningen. Det är glädjande att intresset för att använda digitala verktyg för att lära och sporra elever är stort. Tusentals lärare arbetar metodiskt med digitala stöd och till Guldäpplet 2019 nominerades drygt hundra kompetenta lärare, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Årets förstapristagare är Napat Khiyapat, modersmålslärare i thailändska och förstelärare i Skellefteå kommun. Hon belönas för sitt arbete med att förnya modersmålsundervisningen med både när- och fjärrundervisning, med berättande arbetssätt och anpassning till varje enskild elev.

Delar på andraplatsen gör Camilla Askebäck Diaz, lärare i Ma/NO åk 7-9 och förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm, och Johan Sköld, lärare i svenska och tyska och för nyanlända ungdomar i svenska som andraspråk och förstelärare inom IKT på Forshagaakademin i Forshaga.

– De enskilda lärarnas engagemang är en fantastisk kraft i det lokala arbetet. Och för att ge lärare och skolans huvudmän bästa förutsättningar behövs även samordning och stöd på nationell nivå. Viktiga åtgärder för detta listas i den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet. SKL jobbar vidare för att regeringen ska ta sig an förslagen i handlingsplanen, säger Per-Arne Andersson.

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne. Sveriges Kommuner och Landsting är en av flera partners inom Guldäpplet och ingår i juryn. Övriga parterns är Specialpedagogiska skolmyndigheten, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Statens medieråd, Gleerups Utbildning AB, ILT Inläsningstjänst AB, Netsmart AB, Studentlitteratur samt Föreningen DIU och Stiftelsen DIU (grundare och koordinator).

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!