Publicerad: 24 oktober 2016

Pressmeddelande

Internationella toppolitiker studerar välfärden

I veckan kommer 20 toppolitiker från olika länder att möta sina svenska mentorer. Besöken är ett led i att utbyta erfarenheter och öka kunskapen om välfärd och politiskt ledarskap.

Besöken i Sverige är en del av ett 18 månaders långt ledarprogram för kvinnor som är toppolitiker i Asien, Afrika och Östeuropa. De 20 politikerna träffas i Sverige under två veckor och kommer att samlas hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) den 24-25:e oktober tillsammans med sina svenska mentorer.

Det är fjärde gången som programmet anordnas med SKL som samarbetspart och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) som ansvarig. De internationella adepterna har varsin mentor i form av en svensk ledande politiker.

– Syftet för SKL:s medverkan är att bidra till att stärka demokratin och ledarskapet, både för deltagare och för mentorer. Det handlar om att utveckla och vässa välfärden både inom och utanför Sveriges gränser, säger Lena Micko, ordförande för SKL.

26-27 oktober kommer de 15 mentorerna att ha besök av sina internationella adepter i den egna kommunen eller landstinget. Tanken är att visa upp den politiska vardagen och besöka olika kommunala och regionala verksamheter så som förskola, äldreomsorg, sjukhus och renhållning.

Mentorerna är ledande politiker i följande kommuner och landsting:

Ale kommun, Gislaveds kommun, Göteborgs stad, Hagfors kommun, Haparanda kommun, Klippans kommun, Laholms kommun, Lidingö kommun, Mora kommun, Torsby kommun, Trosa kommun och Örebro kommun.

Landstinget i Kalmar län, Landstinget i Uppsala län och Stockholms läns landsting.

Separat lista över mentorer och adepter samt kontaktuppgifter (word, nytt fönster)

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!