Publicerad: 17 april 2018

Nyhet

Glädjande besked om höghastighetsbanor

SKL välkomnar att regeringen nu bjuder in allianspartierna och Vänsterpartiet till överläggningar om framtida satsningar på stambanor för höghastighetståg.

Lena Micko

Lena Micko

– Det är glädjande att regeringen tar initiativ till breda samtal om framtidens höghastighetsjärnväg. Den är viktig för hela Sveriges tillväxt och utveckling och därmed är det rimligt att staten avsätter extra resurser, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

SKL har under lång tid drivit på för att stambanor för höghastighetståg ska byggas och att finansiering av en snabb utbyggnad kan ske inom ramen för statsbudgeten.

Flera kommuner och regioner har tagit ett betydande ansvar för att planera ökat bostadsbyggande och anslutande kollektivtrafik för en framtida höghastighetsbana. De är redo att bidra till att den nya järnvägen ska leda till önskade effekter.

– Med det ansvar som kommuner och regioner är beredda att ta är det förstås viktigt att staten har en tydlig plan och en säker finansiering av järnvägen. Jag ser nu fram emot en bred parlamentarisk överenskommelse för järnvägens utbyggnad, säger Lena Micko.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!