Publicerad: 3 september 2019

Nyhet

Gemensam satsning ska locka fler deltidsbrandmän

Behovet av deltidsbrandmän är stort. MSB, SKL, Sobona, fackförbunden Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision genomför en gemensam kommunikationssatsning för att locka fler till yrket.

Jeanette Hedberg

Jeanette Hedberg

− Arbetsgivare och fackförbund kommer tillsammans att lyfta fram hur meriterande och attraktivt det är att vara deltidsbrandman. En konkret åtgärd som arbetsgivare kan göra är att uppmuntra medarbetare som redan är anställda i kommuner att även bli deltidsbrandmän, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Deltidsbrandmännen är en mycket viktig del av svensk räddningstjänst och därmed av svensk beredskap. Omkring 10 000 av Sveriges 15 000 brandmän är deltidsbrandmän. Men det är brist på deltidsbrandmän och på vissa håll, särskilt på glesbygden, är läget akut:

  • nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän,
  • mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning och därmed också sin beredskap.

Med kampanjen, som startar vecka 37, vill SKL och de övriga organisationerna uppmärksamma yrket och dess betydelse. Redan den här veckan uppmärksammas frågan genom Brandman på jobbet-dagen, tisdag 3 september. Dagen, som är ett initiativ från Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor (RRFB), ska synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Jeanette Hedberg
Biträdande förhandlingschef

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!