Publicerad: 10 maj 2016

Nyhet

Anders Knape mottog Maximilianpriset

Anders Knape, SKL:s 2:e vice ordförande, mottog igår Kejsare Maximilian-priset. Han är den första svenska politiker som får ta emot priset som uppmärksammar lokal- och regionalpolitik.

Anders Knape

Anders Knape, SKL:s 2:e vice ordförande, är 2016 års mottagare av Kejsare Maximilian-priset. Han är den första svenska lokalpolitiker som får ta emot priset som uppmärksammar personer som arbetat med lokal- och regionalpolitik på Europeisk nivå.

Juryns motivering är att Anders Knape företrätt den lokala beslutsnivån på ett ”enastående” sätt i sina olika europeiska uppdrag.

– Jag är glad och stolt över priset som är dels ett personligt erkännande, dels en bekräftelse på att Sverige är en aktiv del i det europeiska samarbetet på lokal och regional nivå, säger Anders Knape, som understryker den lokala beslutsnivåns betydelse.

– Oavsett var i Europa vi befinner oss är det den lokala beslutsnivån som finns närmast medborgarna. Subsidaritet och lokalt självstyre är grunden för lokal demokrati och viktiga faktorer för att klara de utmaningar Europa står inför, säger Anders Knape.

Prisutdelning Maximilianpriset

Från vänster: Före detta ordf i Europarådets kongress Herwig van Staa, nuvarande ordf Jean-Claude Frecon, SKL:s Anders Knape och Innsbrucks borgmästare Christine Oppitz-Plörer.

Anders Knape är 2:e vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting och kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad. Anders Knape är också ordförande i Europarådets lokala kammare, vice ordförande i Regionkommittén och exekutiv vice ordförande i europeiska kommunförbundet, CEMR.

Kejsare Maximilian-priset instiftades 1997 som det europeiska priset för regional- och kommunpolitik. Juryn består av företrädare för universitetet i Innsbruck, Regionkommittén, Europarådets lokala och regionala församling, Europeiska kommunförbundet (CEMR), delstaten Tyrolen och staden Innsbruck. Priset delades ut i Innsbruck på Europadagen 9 maj och består av ett diplom, en medalj och 10 000 euro.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!