Publicerad: 24 maj 2017

Nyhet

AD: Region hade rätt att ändra i semesterförläggning

Region Östergötland hade rätt att ändra i semesterförläggningen för fem barnmorskor och semesterlagen är inte en del av kollektivavtalet. Det fastslår Arbetsdomstolen (AD).

Foto

Sophie Thörne, arbetsrättschef SKL

Region Östergötland hade rätt att ändra i semesterförläggningen för fem barnmorskor och semesterlagen är inte en del av kollektivavtalet. Arbetsdomstolen (AD) avslår Vårdförbundets krav på skadestånd.

− Det var väntat att Arbetsdomstolen bekräftade att semesterlagen inte gjorts till en del av kollektivavtalet. Det har inte funnits någon sådan partsavsikt, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Målet i AD mellan Vårdförbundet och Region Östergötland gällde en ändring av semesterförläggningen sommaren 2014. Arbetsgivaren hade, efter att semestern beviljats, beslutat att flytta på en respektive två semesterveckor för de berörda arbetstagarna. I ett fall hade arbetstagaren fått för sent besked om semesterändringen. Regionen ska därför betala 10 000 kr i allmänt skadestånd till henne för brott mot semesterlagen.

− Arbetsdomstolen konstaterar att lagen ger möjlighet att ändra i semesterförläggningen när det är nödvändigt för verksamheten, på grund av oförutsedda händelser, säger Sophie Thörne.

SKL var ombud för regionen genom arbetsrättsjurist Anna Svanestrand.

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!